Sinds gisteren hangt de serie Moluccan Memories in het museum café van Museum Sophiahof in Den Haag. Voor mij en waarschijnlijk voor velen een onbekend Museum. Het mooie statige gebouw de Sophiahof ligt in een prachtige wijk en is in 1858 gebouwd. Enorme grote, vertakte bomen omlijsten een brede laan op de Sophialaan. Echt mooi en indrukwekkend.

Na een warm onthaal werden de foto’s direct opgehangen terwijl wij het museum bezochten. Op dit moment is er een tentoonstelling over persoonlijke verhalen: “Depok, een koloniaal verhaal ontrafeld”. Absoluut een aanrader. Ook worden er in het museum twee keer in de week evenementen ingepland.

Mijn foto’s blijven hangen tot eind maart 2022, een brochure hierover is in de maak naast een vermelding op de website.
In stijl hebben we de dag afgesloten met een gepaste lunch in Den Haag  #genieten!

Info: https://www.museumsophiahof.nl   

“In de koloniale historie van Nederland neemt, wat we nu kennen als Indonesië, het toenmalige Nederlands-Indië een prominente plaats in. Het is een geschiedenis die meer dan 400 jaar bestrijkt en tot op de dag van vandaag impact heeft op onze samenleving. Museum Sophiahof – Van Indië tot nu, laat dit zien met tentoonstellingen, publieksevenementen en educatieve programma’s. Ook beschikt Museum Sophiahof over een kenniscentrum en bibliotheek”


Info over mijn serie:

In 1951 werden circa 12.500 Molukkers vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland overgebracht.
Het waren veelal soldaten die in het Nederlandse koloniale leger (KNIL) hadden gediend.
Na de soevereiniteitsoverdracht en de ontbinding van het KNIL konden Indonesië, Nederland en de Molukse soldaten geen overeenstemming bereiken over de demobilisatieplek.
Uiteindelijk werd besloten om de Molukkers tijdelijk naar Nederland over te brengen. Voor de meesten bleek het onmogelijk om terug te keren.
Op 21 maart 2021 is het 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers met het schip de “Kota Inten” in Nederland arriveerden. Daarna zouden nog 11 schepen volgen.
Voor mij als echtgenote van een Molukker aanleiding om een aantal 2e generatie Molukkers te fotograferen. De beelden tonen hen in combinatie met herinneringen aan familie en afkomst.

Met dank aan:
Lydia Pattipeilohy
Peter Satumalaij
Atha Salampessy
Joop Pattinasarany
Mellie Lumalessil-Metiarij
Alex Pattipeiluhu

en Alies Boenders van Museum Sophiahof