*** dubbelklik op de foto voor het volledige formaat ***

Eindresultaat Masterclass Dans & Portret: fotograaf Monique Tjallema

Wat later dan de anderen ivm onze beide vakanties, ontving ik gisteren tekst en foto’s van Monique over haar deelname aan de Masterclass Dans & Portret.

Eigen tekst van Monique over haar concept De Tijd.

Portret fotografie onder begeleiding van Gery ten Broek
Model Jinte op 4 juni 2022
Thema Monique: Tijd

Ik heb iets met tijd, vooral met klokken, het mechaniek, het zachte tikken en daarmee het verstrijken van tijd. Voor deze masterclass wilde ik dit thema verder uitwerken. Ter voorbereiding is de nodige inspiratie her en der opgedaan. Het was echter teveel, te druk. Ik vond niet waar ik mee aan de slag wilde. Kon het niet vertalen naar een fotostudio opzet met daglicht, met mij als fotografe. Dus heb ik een schetsblok en mijn potloden ter hand genomen om een moodboard te maken. Nadat ik eerst enkele voorwerpen en kleding thuis heb verzameld, waarmee ik de scènes wilde bouwen. Terug naar rust. Rust in de scene, rust in het beeld. Ik begon met schetsen van een model en besloot dat houding, interactie met het voorwerp en een emotie de belangrijkste onderdelen van mijn shoot zouden gaan worden. En zo kwamen de ideeën voor de te bouwen scènes op papier. Ik kleurde het in, maakte er aantekeningen bij waar ik op moest gaan letten tijdens de shoot.

Het resulteerde in een scène, waarbij de zandloper het verloop van tijd weergeeft, Jinte subtiel aan de zandloper is gekoppeld door een lint, Jinte op haar manier naar het weglopende zand kijkt. Vervolgens een scène met de feestelijke rode jurk, een horloge bungelt aan een bijpassende ketting om haar nek. Al doende heb ik tijdens de shoot Jinte rustig laten draaien, waarmee het horloge uiteindelijk beter achter haar rug viel en de sierlijke houding heb benut om de sfeer en de emotie in deze opname verder vorm te geven. Dit is mijn favoriete foto vanuit de reeks. Er was voldoende tijd beschikbaar, wij hebben nog een aantal ‘soberder’ foto’s kunnen maken. Zoals het in zwart-wit omgezette beeld. Een bonus!

Ik heb de nodige inspiratie opgedaan, inclusief nuttige tips, om nog meer met dit thema te gaan doen. Dit was een leerzaam traject om diepgaander met een vooraf bedacht thema bezig te zijn, om uit je comfort zone te stappen.

Review:
Een totaal concept van moodboard maken tot en met de digitale workflow. Intensief, leerzaam en ook heel gezellig op de fotografie dag. Het is best hard werken, maar het resultaat er dan ook naar! Met dank aan de prettig kritische blik van Gery. En vooral de inzet van Jinte, haar inlevingsvermogen in de bedachte scènes, haar sierlijke houding. En op zijn tijd een vrolijke lach om de spanning te doorbreken. Mede daardoor met prima foto’s thuis gekomen, ik ervaarde zelfs enige keuze stress bij het selecteren en het bewerken.

Tijdens de eindbespreking word je verder uitgedaagd om nog meer uit een beeld te halen, een kritischer oog voor detail te ontwikkelen. Zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke opname, zonder teveel digitale ingrepen. Al met al zijn er veel creatieve uren opgegaan in dit proces. Ik kan hier nog lang op teren qua fijne herinneringen, prima platen en véél tips.

Voor mij was tevens de meerwaarde, dat deze dag een combinatie van dans- & portretfotografie betrof. Bij dezen ook alle lof voor Petra Teeuwsen (en model Nini). De opzet van deze workshopdag is zeer geslaagd. De combi van Petra en Gery als begeleiders werkt uitstekend.  Idem de opzet om in een kleine groep te werken, waarbij jij als fotograaf je eigen tijdsblok hebt en jouw set creëert tijdens de portret shoot, met de (eventueel) door jou meegebrachte spulletjes.

Monique Tjallema 18-07-2022


Wat een prachtig concept Monique, mooi om te lezen wat de tijd met jou doet en hoe je dit thema samen met Jinte op zo’n mooie manier hebt uitgewerkt. Resulterend in subtiele, stijlvolle beelden.